Intenson europe Ksylitol 500g danisco cukier brzozowy intenson - 1
INTENSON EUROPE Ksylitol 500g danisco cukier brzozowy intenson - Zdjęcia produktu

Ksylitol 500g danisco cukier brzozowy intenson (INTENSON EUROPE)

Cukier i słodziki INTENSON EUROPE 500 g / ksylitol

Brak produktu

Ocena: suma recenzji i opinii:

Opis produktu INTENSON EUROPE

OPIS Ksylitol 500g Danisco cukier brzozowy Intenson -posiada 40% mniejszą kaloryczność niżeli cukier -1 gram to 2,4 kalorii -indeks glikemiczny ksylitolu to jedynie 8 -zniża pH w jamie ustnej -ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol słodzik stołowy 1000g IntensonKsylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy.

Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw.

Wtedy zwykle jest on wytworzony z kukurydzy. W zależności od artykułu z jakiego jest pozyskiwany mamy różne metody pozyskiwania. Brzozowy wykonany jest przez fermentację przeprowadzoną poprzez bakterie i drożdże.

Natomiast ten z kukurydzy wytwarzany jest przez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru,zawiera 40% mniej kalorii. Dodatkowo ma szczególnie niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.

1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 8, dla porównania klasyczna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego prawidłowo stanie na wysokości zadania jako zamiennik cukru u osób, które w swej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty albo słodkich przekąsek i ciast.

W żywności ksylitol znajduje się w głównej mierze w gumach do żucia i cukierkach. Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Nieprzeciętnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów.

Jest on oporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.obecność ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa. Podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co za tym idzie nie wytwarzają się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo.

Ma on wpływ ponadto na obniżenie pH jamy ustnej oraz powiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów. Ksylitol wpływa jeszcze na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, żeby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie.

posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt znacznym spożywaniu może wywoływać przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną liczba w ciągu dnia. CIEKAWOSTKINasz organizm jest w stanie tworzyć ksylitol sam, zachodzi to w trakcie przemian metabolicznych w trakcie trawienia.Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak tradycyjnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.W żywności w składzie występuje pod symbolem E967.

składniki100% Ksylitol brzozowy. Wartość odżywcza produktu w 100 g:Wartość energetyczna - 1 004kJ/240kcalTłuszcz - 0 g- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0gWęglowodany - 99,5g- w tym cukry - 0 g- alkohole wielowodorotlenowe - 99,5 gBłonnik - 0 gBiałko - 0 gSól -0 g SPOSÓB zastosowaniastosować jak cukier biały.

Należy wprowadzać do diety stopniowo (rozpoczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie. Nie podawać zwierzętom! PRZECHOWYWANIEPrzechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.

Dane i specyfikacja:

Kategoria

Producent

Rodzaj

Ksylitol

Wielkość opakowania

500 g

Cena

-

Opinia użytkowników

-

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:

  • Porównywarka najlepszych sklepów
  • Ranking ofert według cen
  • Zdjęcia, opinie i recenzje