Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
 

Koszyk

Suma: 0,00 zł
Zamów >

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o promocjach, wpisz swój e-mail.

Przepisy

Krem z buraków

Krem z buraków

30 I 2014, 12:47:00

Składniki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 700 g buraków
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • orzeszki piniowe
  • łyżka ulubionych świeżych ziół (np. tymianek, szczypiorek, pietruszka)

Sposób przygotowania:
  1. Umyj buraki, zawiń je w folię aluminiową (każdy osobno) i piecz przez ok. 1 godzinę w temp. 200°C. (Jeśli używasz większych buraków, czas pieczenia może się wydłużyć. Buraki muszą być miękkie. Najlepiej jest wybrać małej wielkości buraki.)
  2. Obierz buraki i pokrój je na niewielkie kawałki. (Najlepiej zrobić to w jednorazowych rękawiczkach).
  3. Na dużej patelni (lub garnku) rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj buraki, sól i pieprz. Samaż na wolnym ogniu 3-5 minut.
  4. Dodaj bulion i gotuj pod przykryciem 12-15 minut.
  5. Zmiksuj wszystkie składniki na krem i dopraw. Podaj z kleksem śmietany lub jogurtu, orzeszkami pinii i ziołami.


Wspieramy wyroby lokalnych producentów