Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
 

Koszyk

Suma: 0,00 zł
Zamów >

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o promocjach, wpisz swój e-mail.

Przepisy

Pomidorowe conchiglioni cztery sery z wędzoną kiełbasą

Pomidorowe conchiglioni cztery sery z wędzoną kiełbasą

30 I 2014, 12:51:00
Szybkie, sycące, efektowne danie.
Składniki:
  • 15-20 sztuk makaronu Conchiglioni - duże musze
  • 100 g mozzarelli
  • 150 gramów sera ricottalub Capresi
  • 2 łyżki mascrapone
  • 1/3 szklankitartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g wędzonej kiełbasy

Sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • pieprz, sól morska
świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano)

Sposób przygotowania
  1. Ugotuj makaron wg przepisu z opakowania.
  2. Połącz wszystkie sery i jajko w gładką masę. (Odłóż jedną łyżkę parmezanu do posypania na wierzchu dania).
  3. Przygotuj sos: wmieszaj pomidory z przecierem i ziołami, dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodaj cukier.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wlej do niego sos pomidorowy.
  5. Masą serową nadziej makaronowe muszle i odkładaj je do naczynia z sosem (tak, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia).
  6. Pokrój kiełbasę w słupki, plasterki lub kostkę i rozsyp po sosie i makaronie.
  7. Wszystko posyp pozostałym parmezanem i skrop oliwą z oliwek. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
  8. Po upieczeniu posyp ziołami.


Wspieramy wyroby lokalnych producentów