Przepisy
Crostini z bekonem i jajkami
30 I 2014, 12:57:00
Składniki
Wykonanie
- 10 kawałków pieczywa (bagietka, bułka lub grzanki razowe Skorpor)
- 10 jaj przepiórczych lub niewielkich kurzych
- 100 g sera mozzarella
- 7 pomidorów koktajlowych
- 10 plastrów szynki długo dojrzewające (może też być chudy buczek)
- świeża bazylia
- Sól morska, pieprz
Wykonanie
- Kawałki chleba polej delikatnie oliwą z oliwek i włóż na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 C lub grilluj na patelni, by zrobiły się chrupkie. Jeśli używasz grzanek razowych Skorop, pomiń grillowanie i polej tylko grzanki oliwą.
- Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek usmaż jajka. Posól w trakcie smażenia.
- Na każdej kromce pieczywa ułóż plasterek szynki lub boczku (beczek należy wcześniej podsmażyć), jajko, kilka plasterków pomidora.
- Kanapki posyp startą lub drobno pokojoną mozzarallą. Dopraw pieprzem i solą. Udekoruj posiekaną bazylią.
Wspieramy wyroby lokalnych producentów

