Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
 

Koszyk

Suma: 0,00 zł
Zamów >

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o promocjach, wpisz swój e-mail.

Przepisy

Gołąbki

Gołąbki

30 I 2014, 13:05:00

Składniki: (na 10 szt.)
  • 25 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 10 dag wołowiny (opcjonalnie)
  • ½ szklanki ryżu (suchego)
  • 1 średniejwielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól morska, pieprz czarny

  • 10 dużych liści kapusty
  • olej
  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj ryż al dente.
  2. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwę zeszklij cebulę i czosnek.
  3. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, cebulą, czosnkiem i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zaparz liście kapusty.
  5. Z masy mięsnej formuj owalne klopsy i owijaj liściem kapusty.
  6. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Przełóż do niej gołąbki i podsmaż delikatnie do uzyskania złotego koloru.
  7. Wlej do gołąbków wodę i duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
  8. Wymieszaj śmietankę z przecierem, dodaj do gołąbków i duś jeszcze 10 minut.
  9. Gołąbki podaj z ziemniakami lub purée ziemniaczanym.


Wspieramy wyroby lokalnych producentów