Brak produktu
Opis produktu Ragazza
nieprzeciętny klimat i żyzne gleby Papui Nowej Gwinei powodują, że warunki dla produkcji kawy w tym regionie są wprost idealne. Promocja upraw kawowca przez władze w okresie powojennym sprawiła,aktualnie aż 1/3 ludności pośrednio albo bezpośrednio zajmuje się ich uprawą. Napary z tamtejszych ziaren są cenione za swoją fascynującą kwasowość, złożoność oraz pełnię aromatu.
Oferowana poprzez nas kawa pochodzi z poprawnie znanego obszaru górskiego Papui Nowej Gwinei - z prowincji Eastern Highlands (region Bena). Pochodzi z 97 niewiele znaczących upraw o łącznej powierzchni 112 hektarów, zrzeszonych przez kooperatywę Korofeigu. Kawowce uprawiane są na wysokości 1400 – 1900 m n.p.m. Wolne są od m.in. Sztucznych nawozów pestycydów, czego dowodem jest przyznany kawie unijny certyfikat rolnictwa organicznego.
Po zaparzeniu kawę charakteryzuje przyjemna kwasowość, delikatna słodycz, zbalansowana cielistość naparu i wyczuwalna nuta cytrusów. Na pewno odnajdzie uznanie wśród zwolenników kaw kwasowych, złożonych i bogatych w nieoczywiste nuty.
Polecamy do alternatywnych metod parzenia, a także do ekspresu - dla osób, które cenią lekkie, niezobowiązujące espresso.
Uwaga: na życzenie ziarna mogą zostać zmielone - prosimy o wskazanie pożądanego sposobu mielenia przy wyborze wariantu (drobno - do zalewania, po turecku; uniwersalnie - do kawiarki, ekspresu, aeropressu; grubo - do prasy francuskiej, chemexu, dripa).
Dane podstawowe oraz specyfikacja:
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje