Olej Rydzowy z lnianki BIOOIL 250 ml 1 szt., OLRL2
Opis produktu
może być nazywany też olejem z lnianki czy olejem z rydzyka, to tłuszcz roślinny wytłoczony z lnicznika siewnego. Roślina ta ma sporo nazw potocznych: lnianka, ryżyk, rydzyk, judra, rydz.
Olej z lnianki jest poprawnie znany w naszym kraju – jeszcze kilkadziesiąt lat temu święcił triumfy na polskich wsiach, żeby później ustąpić miejsca innym popularnym olejom. W ostatnich latach znów wraca do łask – swoją popularność może zawdzięczać wyjątkowo ciekawemu smakowi, który przyrównywany jest do smaku musztardowego, cebulowego.
Olej rydzowy – wygląd, zapach i smakOlej rydzowy bywa rudy,głównie jest złotawy. Odcień oleju rydzowego wynika z kilku czynników, między innymi od odmiany lnianki i warunków glebowych. Olej z lnianki ma niezwykle zagadkowy smak i zapach – przyrównywany jest do smaku cebulowego, musztardowego. Niewątpliwie jest olejem wyrazistym, specyficznym – będzie świetnym uzupełnieniem wielu potraw przygotowywanych na zimno. Uwaga! Olej rydzowy tłoczony na zimno stosujemy wyłącznie na zimno – nie podgrzewamy go, nie smażymy na nim. Podgrzany straci swoje cenne atrybuty.
Skład oleju rydzowegoDane podstawowe oraz specyfikacja:
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje