Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony BIQOIL 0,5L 1 szt., OLD5 - 1
Polska Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony BIQOIL 0,5L 1 szt., OLD5 - Zdjęcia produktu

Olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony BIQOIL 0,5L 1 szt., OLD5 (Polska)

Oleje, oliwy i octy Polska
Ocena: suma recenzji i opinii:

Dostepność na dzień 04.05.2024: w magazynie

Opis produktu Polska

Olej dyniowy, tłoczony tradycyjnie, nieoczyszczony ma zielonobrązową barwę, intensywny orzechowy smak i doskonały aromat, a także błogą, gęstą konsystencję. 100% olej z pestek dyni, powstał z lekko prażonych, specjalnie wyselekcjonowanych pestek dyni, które wybierane są każdorazowo ze szczególną dokładnością.

Jest olejem, który ma wybitne walory smakowe, dzięki czemu może być użytkowany jednocześnie do dań wytrawnych, jak i deserów i potrafi diametralnie zmienić ich dotychczasowy charakter. Dodany do posiłku sprawia, że zwyczajna potrawa nabiera niecodziennego i unikatowego charakteru.

Olej z pestek dyni powinno się spożywać na zimno, np. Jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, dipów, słodkości. Znakomicie się sprawdza jako sos do lodów. Nadzwyczajnie komponuje się też z gotowanymi warzywami oraz jako dodatek do kasz, ryżu i makaronów.

świetnie nada się jako sos do zup kremów – wyśmienicie uwydatni smak i aromat takich zup jak zupa dyniowa, marchewkowa, z soczewicy, z kalafiora, z białych warzyw czy z pora. Świetnie smakują też parowane warzywa polane olejem z pestek dyni – olej nadaje im głębi i ciekawego charakteru. Jeszcze w XIX wieku, nasi przodkowe przyrządzali na wsiach prawdziwy rarytas – kaszę gryczaną polewaną świeżym olejem z pestek dyni – tak podana kasza smakuje wybornie!

Olej z pestek dyni pasuje dodatkowo do past warzywnych i twarogowych – połączony z białym serem nada się jako farsz do naleśników. Można dodać go także do świeżo przygotowanego hummusu.

Olej dyniowy kojarzony jest między innymi z kuchnią austriacką, której najpopularniejszą potrawą właśnie z tym tłuszczem są… lody śmietankowe z olejem dyniowym. Ale olej z pestek dyni to też nieodzowny składnik wielu dań kuchni węgierskiej, której daniom nadaje atrakcyjnego charakteru.

Powinien być wykorzystywany wyłącznie na zimno – co to oznacza – nie wolno na nim smażyć, gotować czy używać do pieczenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury zmienia jego cechy i olej traci na zawartości cennych kwasów tłuszczowych.

komponenty: 100% olej z pestek dyni.

Specjalne warunki przechowywania lub zastosowania: ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych (które momentalnie się utleniają), powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej przechowywać go w lodówce, jednak nie jest to potrzebne.

Producent: Laboratorium BIOOIL S.C. Biuro Handlowe ul. Ozdobna 1C, 65-155 Zielona Góra.

Informacje i specyfikacja:

Producent

Cena

-

Opinia użytkowników

-

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:

  • Porównywarka najlepszych sklepów
  • Ranking ofert według cen
  • Zdjęcia, opinie i recenzje