Opis produktu Citadelle
Idea ginu Citadelle narodziła się latem, 1996 roku w Château de Bonbonnet. Tego kluczowego dnia rodzina zaczęła debatować jak stworzyć idealną mieszankę jagód jałowca oraz kompilacji francuskich, aromatycznych ziół.
Finalnie napój powstał z 19 składników, które poddaje się destylacji w niedużych, miedzianych alembikach nad otwartym ogniem aby profil mógł nabrać optymalnej tekstury. Citadelle Gin cechuje się delikatnymi aromatami świeżych kwiatów, które podkreślają jego cytrusowe akcenty. W smaku intensywny; ziołowe nuty jałowca i anyżu łączą się ze szczyptą cynamonu i korzennymi nutami. To wyjątkowo dobrze wyważony, wysmakowany gin, który proponuje długi finisz i znakomitą miękkość.
Alexandre Gabriel przejął Maison Ferrand około 1990 roku - było to miejsce, które słynęło z zasady z produkcji koniaku. Wkrótce jego praca gorzelnika-rzemieślnika została doceniona, kiedy to otrzymał prestiżową nagrodę „Outstanding Contribution to Distilling" na Craft Distilling Expo w Londynie, w 2017 roku. Tytuł ten przyznawany jest za wybitne osiągnięcia w destylacji. Alexandre Gabriel był pierwszą osobą w historii, której przyznano tę nagrodę indywidualnie. Na początku swej przygody z ginem musiał on pokonać sporo przeszkód produkcyjnych oraz ograniczeń. Ze względu na ascetyczne przepisy, ustanowione w Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), Gabriel został zobowiązany do zaprzestania użytkowania swych alembików do koniaku poprzez 7 miesięcy w ciągu każdego roku. Po pięciu długich latach negocjacji, ostatecznie otrzymał zezwolenie AOC na destylację w okresie, w którym destylatory miały być uśpione. Citadelle mogła narodzić się w 1996 roku jako pierwszy rzemieślniczy francuski gin!
w przypadku zainteresowania potężnym designem butelki, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem.
Informacje podstawowe i specyfikacja:
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje