Majeranek 100g - 1
Marco Polo Majeranek 100g - Zdjęcia produktu

Majeranek 100g (Marco Polo)

Przyprawy i zioła Marco Polo 100 g / majeranek
Ocena: suma recenzji i opinii:

Dostepność na dzień 27.04.2024: w magazynie

Opis produktu Marco Polo

Majeranek Majeranek charakterystyka ogólna Majeranek największą popularność oraz najszersze użycie uzyskał w przemyśle spożywczym i kulinarnym. Jest niezastąpioną przyprawą w kuchni. W wielu najlepszych restauracjach uprawiany jest wraz z innymi ziołami i używany bezpośrednio do potraw. Dzięki swojemu niezwykłemu zapachowi, nadaje niezwykły i cudowny aromat mięsom, wędlinom, rybom, a także zupom. Bez tej przyprawy nie można sobie wyobrazić tłustych potraw, jak zupy grochowa, fasolowa, pieczonej baraniny i wieprzowiny, pasztetów, sosów i farszów do drobiu. Lebiodka prawidłowo łączy się w kompozycjach z tymiankiem, szałwią i rozmarynem, należy tylko pamiętać o silnym korzennym smaku i stosować go z umiarem. Majeranek wykorzystanie w kuchni Majeranek ma delikatny, słodki i wyjątkowo błogi smak z lekko gorzkawą nutą. Jest typowo stosowany jako dodatek do wielu dań mięsnych zwłaszcza w Polsce. Majeranek bardzo prawidłowo komponuje się w daniach z jagnięciny, wołowiny i cielęciny w połączeniu z pietruszką, koperkiem, bazylią i tymiankiem. Świetne pasuje do jajek oraz zup i sosów na bazie pomidorów. Majeranek użycie w medycynie naturalnej
Majeranek w medycynie ludowej jest stosowany jako istny "balsam" na układ nerwowy i serce. Liczne badania wykazały że, polepsza krążenie krwi. Olejek majerankowy stosuje się między innymi na: kaszel, dolegliwości woreczka żółciowego, skurcze żołądka i zaburzenia trawienia, depresję, zawroty głowy, migreny, nerwowe bóle głowy, nerwobóle, paraliż, kaszel, katar Czy można jeść majeranek na surowo? Majeranek można jeść na lecz trzeba pamiętać że, jest bardziej aromatyczny po wysuszeniu. Podobnie jak oregano, jest stosowany do przybrania sałatek, zup i dań mięsnych. Co zrobić kiedy nie mam majeranku?
Kiedy nie masz ani świeżego, ani suszonego majeranku, najbliższym substytutem tego zioła jest oregano. Zioła są spokrewnione i posiadają podobny profil smakowy. Jednak smak oregano jest silniejszy. Użyj dwóch trzecich tego ilości oregano zamiast majeranku, aby nie przytłaczał on twojego przepisu. Świeże oregano najlepiej byłoby zastąpić świeżym majerankiem, a suszone oregano suszonym majerankiem. W obu przypadkach użyj jednej trzeciej mniej. Majeranek jest słodszy i łagodniejszy niżeli oregano, ma sosnowy i cytrusowy smak. Oba pochodzą z typu Origanum i należą do rodziny miętowych.
Inne zamienniki majeranku
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj zastąpić majeranek w swym przepisie taką samą ilością szałwii, tymianku, cząbru albo bazylii. Jeśli twój przepis wymaga świeżego majeranku, pierwszym wyborem powinien być świeży zamiennik. Jeśli wymaga suszu, użyj suszonego substytutu. Do czego służy olejek majerankowy? Olejek majerankowy stosuje się na kaszel, dolegliwości woreczka żółciowego, skurcze żołądka i zaburzenia trawienia, depresję, zawroty głowy, migreny, nerwowe bóle głowy, nerwobóle, paraliż, kaszel, katar; i jako „pigułka na wodę. Majeranek jest wyjątkowo przydatnym produktem i powinien znajdować się w każdej kuchni nie ważne czy to w postaci suszonej, liści czy choćby olejku.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kiedy chcesz przygotować gulasz, tradycyjnie myślisz, iż jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są nieprzeciętne, ale ten obfity niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej aniżeli gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, aniżeli potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....

Dane podstawowe i specyfikacja:

Kategoria

Producent

Rodzaj

Majeranek

Wielkość opakowania

100 g

Cena

-

Opinia użytkowników

-

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:

  • Porównywarka najlepszych sklepów
  • Ranking ofert według cen
  • Zdjęcia, opinie i recenzje