Lubczyk Liść 40g - 1
Marco Polo Lubczyk Liść 40g - Zdjęcia produktu

Lubczyk Liść 40g (Marco Polo)

Przyprawy i zioła Marco Polo 40 g / lubczyk
Ocena: suma recenzji i opinii:

Dostepność na dzień 27.04.2024: w magazynie

Opis produktu Marco Polo

Lubczyk Liść Lubczyk charakterystyka ogólna Liście lubczyku swoim wyglądem, smakiem i zapachem przypominają liście selera. Lubczyk znany jest z silnego, korzennego zapachu i gorzkawego smaku. W kuchni jest nieoceniony. Wyciąg z lubczyku to główny lubianej przyprawy „maggi. Świeże i suszone liście można dodawać do zup, wyjątkowo tych z ziemniakami, groszkiem, fasolą czy soczewicą. Znakomicie wzbogacają także smak rosołu. Lubczyku używa się do dań mięsnych, rybnych, sałatek, sosów i marynat. Można go używać jako przyprawy do masła ziołowego lub twarożku. W niektórych krajach jada się łodygi lubczyku przygotowywane jak szparagi lub używa się ich podobnie jak łodyg selera naciowego i dodaje do przeróżnych surówek i sałatek. Ze względu na intensywny zapach lubczyku należy używać w umiarkowanych ilościach. Można jednak dodać świeżych liści lubczyku do duszonych warzyw o mdłym lub nieprzyjemnym zapachu (szpinaku, kapusty). Suszone liście należy przechowywać w ciemnym i szczelnym pojemniku, bo prędko wietrzeją.
Jakie korzyści zdrowotne ma lubczyk? Lubczyk jest najmocniej znany jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz wspomagania trawienia, lubczyk jest powszechnie stosowany do wzmocnienia serca i jako środek wspomagający oddychanie. W medycynie naturalnej jest wykorzystywany jako środek moczopędny, do leczenia kamieni nerkowych i jako oczyszczacz krwi. Kiedy dodać suszony lubczyk do rosołu? Kiedy dodawać suszony lubczyk do rosołu lub innych zup? Najlepiej traktować go jak nać pietruszki.Czyli dodać liście w ostatnich 20 minutach gotowania, a następnie jeszcze udekorować nim zupę jeszcze przed podaniem Różnice pomiędzy lubczykiem a selerem Lubczyk jest członkiem rodziny Apiaceae albo Umbellifer,, a także smakuje i wygląda wyjątkowo podobnie do selera. Czasami nazywana jest rośliną zapachową lub maggi. We Włoszech nieraz określa się go mianem sedano di monte, czyli selera górskiego. Zioło to pochodzi z zachodniej Azji, części Bliskiego Wschodu i regionu śródziemnomorskiego. Jeśli nie masz lubczyka w swej kuchni, możesz śmiało użyć do gotowania równych ilości świeżych liści selera. Nadzwyczajnie można zastąpić można zstąpić posiekane liście lubczyka na posiekane liście selera naciowego.

Informacje i specyfikacja:

Kategoria

Producent

Rodzaj

Lubczyk

Wielkość opakowania

40 g

Cena

-

Opinia użytkowników

-

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:

  • Porównywarka najlepszych sklepów
  • Ranking ofert według cen
  • Zdjęcia, opinie i recenzje