Opis produktu Marco Polo
Lubczyk Liść Lubczyk charakterystyka ogólna Liście lubczyku swoim wyglądem, smakiem i zapachem przypominają liście selera. Lubczyk znany jest z silnego, korzennego zapachu i gorzkawego smaku. W kuchni jest nieoceniony. Wyciąg z lubczyku to główny lubianej przyprawy „maggi. Świeże i suszone liście można dodawać do zup, wyjątkowo tych z ziemniakami, groszkiem, fasolą czy soczewicą. Znakomicie wzbogacają także smak rosołu. Lubczyku używa się do dań mięsnych, rybnych, sałatek, sosów i marynat. Można go używać jako przyprawy do masła ziołowego lub twarożku. W niektórych krajach jada się łodygi lubczyku przygotowywane jak szparagi lub używa się ich podobnie jak łodyg selera naciowego i dodaje do przeróżnych surówek i sałatek. Ze względu na intensywny zapach lubczyku należy używać w umiarkowanych ilościach. Można jednak dodać świeżych liści lubczyku do duszonych warzyw o mdłym lub nieprzyjemnym zapachu (szpinaku, kapusty). Suszone liście należy przechowywać w ciemnym i szczelnym pojemniku, bo prędko wietrzeją.
Jakie korzyści zdrowotne ma lubczyk? Lubczyk jest najmocniej znany jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz wspomagania trawienia, lubczyk jest powszechnie stosowany do wzmocnienia serca i jako środek wspomagający oddychanie. W medycynie naturalnej jest wykorzystywany jako środek moczopędny, do leczenia kamieni nerkowych i jako oczyszczacz krwi. Kiedy dodać suszony lubczyk do rosołu? Kiedy dodawać suszony lubczyk do rosołu lub innych zup? Najlepiej traktować go jak nać pietruszki.Czyli dodać liście w ostatnich 20 minutach gotowania, a następnie jeszcze udekorować nim zupę jeszcze przed podaniem Różnice pomiędzy lubczykiem a selerem Lubczyk jest członkiem rodziny Apiaceae albo Umbellifer,, a także smakuje i wygląda wyjątkowo podobnie do selera. Czasami nazywana jest rośliną zapachową lub maggi. We Włoszech nieraz określa się go mianem sedano di monte, czyli selera górskiego. Zioło to pochodzi z zachodniej Azji, części Bliskiego Wschodu i regionu śródziemnomorskiego. Jeśli nie masz lubczyka w swej kuchni, możesz śmiało użyć do gotowania równych ilości świeżych liści selera. Nadzwyczajnie można zastąpić można zstąpić posiekane liście lubczyka na posiekane liście selera naciowego.
Jakie korzyści zdrowotne ma lubczyk? Lubczyk jest najmocniej znany jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i inne dolegliwości żołądkowe. Oprócz wspomagania trawienia, lubczyk jest powszechnie stosowany do wzmocnienia serca i jako środek wspomagający oddychanie. W medycynie naturalnej jest wykorzystywany jako środek moczopędny, do leczenia kamieni nerkowych i jako oczyszczacz krwi. Kiedy dodać suszony lubczyk do rosołu? Kiedy dodawać suszony lubczyk do rosołu lub innych zup? Najlepiej traktować go jak nać pietruszki.Czyli dodać liście w ostatnich 20 minutach gotowania, a następnie jeszcze udekorować nim zupę jeszcze przed podaniem Różnice pomiędzy lubczykiem a selerem Lubczyk jest członkiem rodziny Apiaceae albo Umbellifer,, a także smakuje i wygląda wyjątkowo podobnie do selera. Czasami nazywana jest rośliną zapachową lub maggi. We Włoszech nieraz określa się go mianem sedano di monte, czyli selera górskiego. Zioło to pochodzi z zachodniej Azji, części Bliskiego Wschodu i regionu śródziemnomorskiego. Jeśli nie masz lubczyka w swej kuchni, możesz śmiało użyć do gotowania równych ilości świeżych liści selera. Nadzwyczajnie można zastąpić można zstąpić posiekane liście lubczyka na posiekane liście selera naciowego.
Informacje i specyfikacja:
Kategoria
Producent
Rodzaj
Lubczyk
Wielkość opakowania
40
g
Cena
-
Opinia użytkowników
-
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje