Inulina 0.5 kg, IN
Opis produktu
Inulina jest białym proszkiem, który przypomina skrobię, jednak należycie rozpuszcza się w wodzie. Gromadzona jest przeważnie w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie stanowi materiał zapasowy. Inulina zaliczana jest też do błonnika rozpuszczalnego. Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany oraz w niektórych zbożach. Dzięki swym własnościom fizykochemicznym, inulina w produktach spożywczych wykorzystywana jest z zasady jako zamiennik tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej. Powszechne jest jej zastosowanie w przemyśle ciastkarskim i cukierniczym,na dodatek coraz częściej dodaje się ją do innych produktów spożywczych m.in. Deserów mlecznych, jogurtów i serów. Inulina jest także dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów i innych sosów) i piany białkowej. Charakteryzuje się:
• łagodnością, słodkością w smaku (odznacza się 1/10 słodyczy sacharozy), a zastąpienie nią tłuszczu nie powoduje zmian organoleptycznych artykułu, a jedynie obniża zawartość kilokalorii w gotowych wyrobach.
• jej dodatek poprawia konsystencję tych produktów i daje odczucie spożywania pokarmu tłustego i kremowego.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane na dodatek sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak na dodatek mogą być danymi literaturowymi.
Informacje podstawowe i specyfikacja:
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje