Marco polo Egipski dukkah na bazie orzechów laskowych 40g (5902686971580) - 1
Marco Polo Egipski dukkah na bazie orzechów laskowych 40g - Zdjęcia produktu

Egipski dukkah na bazie orzechów laskowych 40g (Marco Polo)

Przyprawy i zioła Marco Polo 40 g
Ocena: suma recenzji i opinii:

Dostepność na dzień 10.05.2024: w magazynie

Opis produktu Marco Polo

Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to tradycyjna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,obecnie jest wyjątkowo modny na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,tradycyjnie (i obecnie w wielu egipskich domach) jest produkowany przez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah gwarantuje mocną mieszankę części odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, że orzechy mają niemało zalet zdrowotnych, w tym ograniczają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Element ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym przez dłuższy czas, co może być świetne, jeśli próbujesz schudnąć - zniżają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają również witaminę E, która może wzmocnić układ niepodatnościowy i utrzymać zdrowe oczy,, a także niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie odnajdziesz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę nad wyraz dużo. Dużo zależy też od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to zastosowanie przypraw dukkah jako dipu do swego ulubionego ciasta (szczególnie dobry jest z pitą, bułeczkami maślanymi albo chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wyjątkowo dobrze sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka lub ryb. Sprawdza się także jako dodatek do hummusu. Nadzwyczajnym zastosowaniem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł lub kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To często zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Jednak dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być używane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury lub profilu smakowego. Pisząc w bardzo obfitym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych oraz nasion. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Pieczenie warzyw karmelizuje brzegi i wzmacnia ich słodycz. Pieczone warzywa z Dukkah łączy w sobie uzależniające smaki egipskiej mieszanki orzechów, nasion i przypraw oraz intensywne smaki pieczonych warzyw. To rewelacyjne połączenie smaków może stać się Twoim ulubionym daniem! Dukkah może być wykorzystywana jako dodatek, jak w przypadku pieczonych warzyw z tą przyprawą w naszym przepisiejeszcze, jako dip do podpłomyków czy grzanek po zanurzeniu w oliwie z oliwek. Smakuje rewelacyjnie jako dodatek do dipów na bazie jogurtów, wcierany w mięso, drób czy kurczaka i nawet do jedzenia od razu jako przekąskę. Czytaj dalej....

Dane podstawowe oraz specyfikacja:

Kategoria

Producent

Wielkość opakowania

40 g

Kod EAN

5902686971580

Cena

-

Opinia użytkowników

-

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:

  • Porównywarka najlepszych sklepów
  • Ranking ofert według cen
  • Zdjęcia, opinie i recenzje