Opis produktu Marco Polo
Kardamon Mielony Kardamon mielony charakterystyka Kardamon - "królowa przypraw" - pochodzi z Indii i jest przyprawą spokrewnioną z imbirem. Jedna z najistotniej uwielbianych przypraw na świecie, równocześnie jest jedną z najdroższych przypraw (zaraz po szafranie i wanilii), gdyż jego produkcja jest niezwykle kosztowna i czasochłonna. Przyprawę stanowią twarde, brązowoczarne nasiona wydobywane z niejadalnych łusek, można stosować go całkowicie albo zmielony (i w tej formie ma najszczególniejszy aromat). Użytkowany do napojów, a także potraw w niezwykle wytwornej gastronomii. Jego użytkowaniem szczycą się wybitne restauracje i kawiarnie. Stosowany w hinduskiej medycynie (ajurveda). Kardamon wykorzystanie w kuchni ma aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny.W kuchni arabskiej stosowany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych i słodkich. Przyprawa do mięsa, ryby, drobiu, kiełbasy, pasztetów i sałatek, wypieków, lodów, kremów, kompotów, alkoholi. Napar z kardamonu Napar z kardamonu: zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie. Jeśli leczymy wzdęcia i gazy albo brak apetytu, należy pić ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem.
Informacje podstawowe oraz specyfikacja:
Kategoria
Producent
Rodzaj
Kardamon
Wielkość opakowania
30
g
Kod EAN
5902686970118
Cena
-
Opinia użytkowników
-
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje