Opis produktu BadaPak
Tamaryndowiec solony po odpowiednim przygotowaniu staje się nieprzeciętną i zdrową przyprawą. To genialne źródło błonnika. Zawiera długą listę minerałów: potas, cynk, wapń, magnez, selen, żelazo. Tamaryndowiec dostarcza także witaminy z grupy B. ZW owocu tym wynajdziemy także witaminę C, a także A.
Tamaryndowiec solony jest lubianym komponentyem kuchni tajskiej i indyjskiej. Miąższ tamaryndowca jest szczególnie włóknisty i przed dodaniem do dania wymaga obróbki. Należy go moczyć przez około 15 minut w ciepłej wodzie aż zmięknie. Następnie należy go przecisnąć przez sitko, żeby oddzielić włókniste łuski. Otrzymaną „pulpę" możemy użyć do dań np.: gulaszów, zup, Pad Tai, sosów, chutney-ów, deserów.
Tamaryndowiec to egzotyczne drzewo pierwotnie pochodzące ze wschodniej Afryki. Aktualnie uprawiany jest w Azji, Ameryce Środkowej, na Jamajce i Florydzie. Drzewo to może osiągać wysokość 20-30 metrów. Owoce tamaryndowca to strąki przypominające fasolę, są wielkie i podłużne. W smaku dość cierpkie albo kwaśne. Bardzo dojrzały owoc nabiera nieco słodszego posmaku.
Informacje i specyfikacja:
Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:
- Porównywarka najlepszych sklepów
- Ranking ofert według cen
- Zdjęcia, opinie i recenzje