Boliwia Quinoa czerwona - komosa ryżowa czerwona 1 kg - 1
Boliwia Quinoa czerwona - komosa ryżowa czerwona 1 kg - Zdjęcia produktu

Quinoa czerwona - komosa ryżowa czerwona 1 kg (Boliwia)

Ziarna i strączkowe Boliwia 1000 g / quinoa
Ocena: suma recenzji i opinii:

Dostepność na dzień 27.04.2024: w magazynie

Opis produktu Boliwia

Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Klasycznie władca inkaski corocznie wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków poprzez Hiszpanów wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, poprzez co znaczenie komosy w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.

Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znamionują się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza, witaminy E, w przypadku niektórych odmian także gorzkich saponin. Z powodu tych ostatnich niezbędny jest przemiał lub płukanie owoców podczas przetwarzania.

Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane jeszcze sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).

zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.

firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.

przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak dodatkowo mogą być danymi literaturowymi.

Dane i specyfikacja:

Producent

Rodzaj

Quinoa

Wielkość opakowania

1000 g

Cena

-

Opinia użytkowników

-

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2024:

  • Porównywarka najlepszych sklepów
  • Ranking ofert według cen
  • Zdjęcia, opinie i recenzje